De zoutpannen

De zoutpannen van Bonaire zijn een mooi gezicht. Je ziet al van ver de spierwitte heuvels zout liggen. Het zout wordt gewonnen uit de zoutpannen. Dat zijn ondiepe, aangelegde meertjes, waar ze het water laten verdampen en het zout winnen.

 

·         De grote zoutbergen zijn een imponerend gezicht. Je ziet ze al van een paar kilometer uitblinken in het landschap.

·         Vroeger werd al het werk op de zoutpannen gedaan door slaven. Toen de slavernij werd afgeschaft bleek het werk niet meer rendabel te zijn. De zoutproductie kwam stil te liggen. Tijden later werd de zoutwinning gedaan door het bedrijf Akzo Nobel.

·         De zoutpannen grenzen aan het Pekelmeer. Vanuit het Pekelmeer komt het zoute water in de pannen terecht. Ze laten steeds een deel verdampen, maar voordat al het water is verdampt, pompen ze er weer nieuw water in. Zo krijgen ze een dikke laag zout op de bodem. Één keer per jaar laten ze al het water verdampen en winnen ze het zout. Dat gaat tegenwoordig niet meer met de hand, maar met grote graafmachines en vrachtwagens.

·         De zoutpannen hebben een roze kleur. Dit wordt veroorzaakt door bacteriën die ontstaan bij een bepaald (een hoge dus) zoutgehalte.

·         Bij de zoutpannen zitten ook heel veel flamingo’s. Het precieze aantal is niet bekend, maar er wordt geschat dat er zo’n 35.000 flamingo’s rond de pannen zit.

·     Je kunt de zoutpannen vinden in het zuiden van Bonaire. Ook bevinden zich hier de slavenhuisjes.